کیاسر

یکی از شهرهای استان مازندران ایران است. این شهر مرکز بخش چهاردانگه شهرستان ساری است.
این شهر کوچک در ۶۵ کیلو متری ساری قرار دارد جمعیت آن در طی اخرین سر شماری تقریباُ ۴۶۰۰ نفر بوده که این آمار نسبت به سالهای پیش کمتر شده‌است از مناطق دیدنی این شهر می‌توان به نقاط ذیل اشاره کرد: شاه کوه. امامزاده عالی بالی. آب بندان کیاسر. آبشار آب جر جری. آب معدنی سورت(از آثار ثبت شده ملی)، آب بندان الندان، قلعه شاهدژ، آبشار هفت چشمه عالیکلا.

۱- حمام گبری که از سبک‌های قدیمی بسیار قدیمی و کهن برخوردار بوده که بعد از انقلاب توسط مسئولین محلی جهت احداث شرکت تعاونی مصرف روستائی به تعاونی روستائیان واگذار گردید که متاسفانه این میراث فرهنگی کهن تخریب شده و در محل آن شرکت تعاونی حمزه احداث گردیدد. این بنای قدیمی با ورودی و دارای یک رخت کن که وسط رختکن حوضچه آب بعد از حوض دالان بسیار تاریکی وجود داشت که وصل به نشیمن بود که در کنار نشیمن هم خزانه آب گرم و آب سرد وجود داشته‌است و اطراف حمام هم چشمه‌های فراوان داشت.
۲- شاهزاده حسین – امامزاده‌ای که درگلزار شهدای شهر کیاسر دارای ساختمانی قدیمی و بارگاه که از چوب ساخته شده‌است و نوشته‌های قرآنی و کتیبه‌های چوبی در صندوق و درب آن نمودار است که در سالهای اخیر توسط سید بزرگوار مرحوم حاج سیدصادق موسوی ساختمان آن بازسازی شده‌است.
۳- شاه کوه در قسمت غربی کیاسر که امامزاده‌ای در بلند ترین نقطه شاه کوه قرار دارد و اطراف امامزاده هم پوشیده از درختان کهن می‌باشد. نام امام زاده عبدالله بوده که فرزند شاه حسین بوده‌است.
۴- قلعه شهرستان در شمال شهر کیاسر با فاصله ۲ کیلومتری که اطراف آن را یا روی تخریب شده که هنوز بعد از چندین سال تلی از خاک در اطراف قلعه نمایان است که در چند سال قبل حفاری غیر مجاز هم در خود قلعه توسط افراد سودجو صورت گرفته که با بازدیدمیراث فرهنگی و نمونه برداری از سفالهای موجود در کنده کاری با تشخیص آنها قدمت سفال به دو هزار سال قبل از میلاد مسیح بر می‌گردد، به گفته افراد مطلع در زمانهای گذشته مردم کیاسر جهت تهیه آجر تخت برای استفاده در پیش بخاریهای منازل خود در محل شهرستان آجرهای قدیمی به بعاد ۳۰*۳۰ تهیه و حمل می‌نمودند.
۵- دزد قلعه که در قسمت شرق کیاسر دارای راههای خروجی بسیار زیادی در قلعه وجود دارد و به روایت افراد محلی این قلعه وصل به یک دالان بسیار طولانی در حد ۱ کیلومتر تا نزدیکی قلعه شهرستان می‌باشد که گویا راه ورود آن هم از دره شهرستان و محل معروف به زندان می‌باشد.
۶- قلعه گردن – قلعه‌ای در ورودی شالیزاریهای کیاسر در فاصله ۵ کیلومتری شهر کیاسر.
۷- مرقد امیر علی (سیدعلی) در لنگر در فاصله ۱۳ کیلومتری کیاسر دارای صندوقی به ابعاد درازا ۲۷۵ و پهنا وبلندی ۷۵ سانتیمتر. کار صندوق نوعی قاب و گره‌است که کمتر نظیر آن دیده شده‌است میان هر گره قابی از چوب به پهنای ۳ سانتیمتر کار کرده‌اند درنتیجه گره‌ها از هم فاصله گرفته‌اند بر گره‌های میانین بدنه‌های شمالی و جنوبی چهار (علی) در چهار جهت مختلف دیده شد.
در سال ۱۳۵۰ شمسی (۱۹۶۷ میلادی) که هیئت corpus از این بنا دیدن کرده بودند در ورودی در جای خود برقرار بوده‌است ایشان پس از ذکر فواصل می‌نویسد ظاهرا هیچیک از فرنگیان پیش از سال ۱۹۶۷ یادی از این محل نکرده‌اند این مرقد دری کنده کاری دارد که بالای آن کتیبه‌است که نامی از درویشی در آن آمده‌است گذشته از این در ورودی صندوق کنده کاری این مرقد نیز قابل بررسی است و تاریخ ۸۲۹ قمری بر آن خوانده می‌شود.
۸- تپه تاریخی ترکام – این تپه به ارتفاع ده متر و سطح بالای آن حدود ۲۰ متر مربع است ظاهرا محل بنای عظیمی بوده‌است درختچه‌های جنگلی و سبزه چمن سطح آن را فرا گرفته‌است گاهی سفالپاره هائی اطراف آن پیدا می‌شود.
۹- چاه‌های عمیق و راهروهای زیرزمینی الندان