غذا در سفر

مسافرت بدون برنامه ریزی غذایی درست، قطعا مسافرت موفق و لذت بخشی نخواهد بود. بدن انسان در همه حال نیاز به غذا دارد و در طول مسافرت به دلیل تحرک بالاتر این نیاز افزایش پیدا می کند. حال اگر این نیاز به درستی شناخته نشود و به درستی با آن برخورد نشود نتیجه ای جز خستگی و ضعف بعد از مسافرت و حتی مریضی در پی نخواهد داشت.
چه باید کرد؟ آیا تمام مواد خوراکی مورد نیاز یک سفر را باید به همراه ببریم؟ آیا می توانیم به غذاهای بین راه اعتماد کنیم؟
آنوبانینی بعد از سالها تجربه و آزمون و خطا چند راه حل ساده یافته است. بهتر است در مسافرت های بیش از دو روز؛  دو تا سه وعده غذای آماده مثلا کنسرو یا مائده به همراه داشته باشید. کنسروها را در صورت امکان قبل از مسافرت بجوشانید که اگر در طول مسافرت فرصت جوشاندن نداشتید، مشکلی پیش نیاید. این کنسروها به عنوان احتیاط پیشنهاد می شود، زیرا برخی مواقع در شرایطی قرار می گیرید که واقعا به آنها نیاز پیدا می کنید.
برای یک یا دو وعده اول مسافرت می توانید غذای خانگی با خود ببرید. کتلت، الوبه، کباب و... به راحتی قابل تهیه است و امکان فساد آنها در طی چند ساعت کم می باشد. علاوه بر این، جدیدا ظروف خاصی تحت عنوان ظروف آنتی باکتریال عرضه می شود که امکان رشد باکتری در آنها کمتر شده و با قیمت مناسب می توانید تهیه کنید. البته هنوز اظهار نظرهای قطعی در مورد عوارض جانبی این ظروف بر غذاها وجود ندارد.
در طول مسافرت بهتر است تا حد امکان از غذاهای محلی استفاده کنید. شمال و جنوب کشور، معدن ماهی است. با خیال راحت می توانید با قیمت مناسب ماهی تهیه کنید و با وسایل ساده کباب و یا سرخ کنید. در صورتی که وسایل پخت و پز شما مناسب است می توانید خوراکی های دیگر مانند مرغ که سریع قابل پختن هستند نیز تهیه کنید. دیزی سراها، کله پاچه ای ها، رستوران های سنتی را فراموش نکنید. قبل از مسافرت به هر شهر در مورد غذاهای محلی آنجا حتما بپرسید.

بهداشت غذا در سفر

شايد شما هم اين گفته را بپذيريد كه لذت غذاخوردن در سفر دوچندان مي‌شود، حتي اگر آدم شكمويي نباشيد. به هر حال خوردن غذاهاي متنوع برايتان يك لذت بي‌نظير است كه نمي‌توان آن را ناديده گرفت.
اگر به اين مساله، لزوم غذا خوردن در بين راه براي سفر‌هاي طولاني يا وسوسه چشيدن طعم‌هاي تازه در سفر به مناطق محلي را هم اضافه كنيم، متوجه مي‌شويم غذا و غذا خوردن جزءلاينفك سفر است.
اشتها به غذاخوردن در سفر افزايش مي‌يابد و همين موضوع گاه موجب مي‌شود مسافران بي‌محابا هر نوع غذايي را براي خوردن انتخاب كنند و فراموش كنند غذاخوردن در سفر هم براي خودش آدابي دارد، اما از آنجا كه همين غذاي لذت‌بخش درصورت آلوده بودن مي‌تواند خطرات زيادي را براي سلامت مسافران به همراه آورده و به يكي از خطرات سفر تبديل شود، يادآوري نكاتي براي تشخيص كيفيت مناسب غذاها ضروري است تا شايد به‌اين وسيله در گذراندن تعطيلاتي سالم و خوش، به شما كمك شده باشد.
اصول خريد مواد غذايي در سفر
درست است كه بهترين گزينه براي غذا خوردن در سفر اين است كه مواد اوليه سالم و تازه را تهيه كنيد و مادر خانواده شخصا آن را بپزد اما در همين مورد هم بايد توجه داشته باشيد كه از خريداري مواد غذايي در كنار جاده بپرهيزيد، چرا كه اين مواد غذايي معمولا مدت زمان زيادي خارج از يخچال مانده‌اند، اغلب فله‌اي بوده و از كيفيت آنها اطلاع كافي نداريد.
بد نيست بدانيد مواد حاوي پروتئين، فساد پذيري بالايي دارند؛ بنابراين گوشت، مرغ، ماهي و تخم‌‏مرغ را فقط از مراكز مجاز و در حد امكان از مغازه‌هاي داخل شهر تهيه كنيد.
در طول سفر، نوع غذايي كه مي‌خوريد هم از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. با توجه به اين‌كه رطوبت زياد، رشد و تكثير ميكروب‌ها را بيشتر مي‌كند، سعي كنيد از غذاهاي نيمه‌خشك با رطوبت كم استفاده كنيد.
سالاد و غذاي دريايي ممنوع
در اين ميان، غذاهاي كاملا داغ و تازه، ميوه‌هاي تازه پوست كنده، انواع كنسروها، بستني‌‏هاي پاستوريزه، غذاهاي خشك و نان تازه جزو غذاهاي سالم تلقي مي‌‏شوند، اما سالاد‌ها بويژه سالادهايي كه در آنها كاهو به كار رفته است و غذاهاي دريايي در غذاخوري‌‏هاي بين راهي مناسب نيستند.
بهترين ميوه‌ها موز، سيب و پرتقال هستند كه براي مصرف بايد پوست آنها كنده شود.
همچنين از خوردن تخم‌مرغ نيم‌پز (عسلي) نيز به‌طور جدي بپرهيزيد.
هله هوله نخوريد
اگر از آن دسته افرادي هستيد كه با ديدن اولين بساط هله هوله‌هاي بين راهي مانند لواشك، آلوي جنگلي و... وسوسه مي‌شويد، اگر در برابر جملاتي مانند آش محلي، فلافل و سمبوسه و دوغ محلي مقاومت نمي‌كنيد، بدانيد با چنين كاري احتمال اين‌كه ميكروب‌ها و آلودگي‌ها را به بدنتان مهمان كنيد، بسيار زياد است. توصيه مي‌كنيم از خوردن لواشك‌هاي محلي، فلافل، سمبوسه و پيراشكي به‌دليل عدم‌نظارت بهداشتي خودداري كنيد.
نكاتي براي پخت كباب‌ها
گاه ممكن است با توجه به عجله‌اي كه براي حركت كردن داريد، وقت كافي براي پختن غذا نگذاريد، اما بدانيد هر چقدر هم كه عجله داشته باشيد، غذا بايد به شكل كامل پخته شود؛ چراكه غذا بويژه گوشت‌ها اگر به‌طور كامل پخته نشوند، آلودگي و فساد آنها افزايش مي‌يابد.
در مورد كباب‌ها هم اين باور كه چون گوشت روي شعله مستقيم قرار گرفته، پس مغز پخت مي‌شود، اشتباه است. بارها ديده شده كه روي (سطح) كباب به حالت سوخته درآمده اما درون آن همچنان نپخته مانده است.
اگر اهلش هستيد كه در دامان طبيعت، بساط كباب راه بيندازيد، فراموش نكنيد از ظروف تميز براي كباب‌هاي پخته استفاده كنيد و هيچ‌وقت از ظروفي كه در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده‌اند، استفاده نكنيد.
بارها ديده شده كه روي (سطح) كباب به حالت سوخته درآمده، اما درون آن همچنان نپخته مانده است. گاهي در بعضي رستوران‌هاي درون‌شهري هم چنين اتفاقي رخ مي‌دهد، يعني گوشت نزديك استخوان خوب نپخته و خون‌آلود است. در چنين مواردي بايد گوشت را مجدد روي آتش قرارداد تا به اصطلاح مغز پخت شود.
همچنين ماهي، زماني پخته است كه گوشت آن به‌صورت لايه‌لايه درآيد. در مورد پخت مرغ آب‌پز، وقتي آب مرغ شفاف و گوشت مرغ سفيد شود، مرغ پخته و آماده شده است.
لبنيات محلي و خطر تب مالت
در سفر به مناطق محلي و روستاها از خوردن شير تازه دوشيده شده از دام يا بستني و پنير محلي و كلا محصولات لبني تازه خودداري كنيد، چون اين طرز فكر كه غذاهاي روستايي و طبيعي حتما سالم هستند، ممكن است شما را در آستانه ابتلا به بيماري‌هايي نظير تب مالت قرار دهد.
هنگام خوردن غذاهاي محلي يا براي يافتن رستوران‌هاي معتبر در شهرستان‌ها از افراد بومي راهنمايي بخواهيد، چرا كه استفاده ازغذاهاي محلي به شناخت كيفيت آن نياز دارد. به‌عنوان مثال اگر به استان‌هاي شمالي كشور سفر مي‌كنيد، هنگام خوردن ماهي و... از افراد بومي راهنمايي بخواهيد.
البته بهتر است براي حفظ سلامت خود و خانواده‌تان از پنيرهاي پاستوريزه بسته‌بندي‌شده استفاده كنيد.
اگر به شير پاستوريزه دسترسي نداريد، لازم است شير تازه را به مدت 10 دقيقه در حال جوشيدن به‌هم بزنيد. به‌خاطر داشته باشيد كه جوشاندن بيش از اندازه شير باعث از بين ‌رفتن بسياري از مواد مفيد غذايي آن و نيز چسبيدن آنها به اطراف ظرف مي‌شود.
قارچ كوهستاني؟ اصلا
چنانچه به مناطق كوهستاني مسافرت مي‌كنيد، از خوردن قارچ به‌طور جدي خودداري كنيد، چون ممكن است اين قارچ‌هاي زيبا و فريبنده سمي باشند.
فقط آب معدني
در طول سفر آب را فقط از منابع مطمئن تهيه كرده يا از آب‌هاي معدني استفاده كنيد و اگر كنار جوي آبي توقف كرده‌ايد تا غذا را آنجا ميل كنيد به هيچ وجه به فكر استفاه ازآب نيفتيد.
در طول سفر آب را فقط از منابع مطمئن تهيه كرده يا از آب‌هاي معدني استفاده كنيد و اگر كنار جوي آبي توقف كرده‌ايد تا غذا را آنجا ميل كنيد به هيچ وجه به فكر استفاه ازآب نيفتيدمصرف آب‌‏هاي سطحي، چشمه‌ها و درياچه‌ها به هيچ‌وجه توصيه نمي‌شود
مصرف آب‌‏هاي سطحي، چشمه‌ها و درياچه‌ها به هيچ‌وجه توصيه نمي‌شود. در مواردي هم كه به سلامت آب مشكوك هستيد يا براي كودكان غذا تهيه مي‌كنيد، جوشاندن آب به‌مدت 5 دقيقه به سلامت آب كمك مي‌كند.
يخ را از مراكز مطمئن تهيه كنيد و از مصرف يخ‌‏هايي كه در شرايط غيربهداشتي و روي زمين نگهداري يا خرد مي‌‏شوند، خودداري كنيد.
در سفر ممكن است براي بازديد چرخ‌هاي ماشين به آنها دست بزنيد يا اگر از وسايل نقليه عمومي مانند اتوبوس يا قطار استفاده مي‌كنيد به صندلي‌ها، پنجره و... دست بزنيد، اما فراموش نكنيد كه قبل از خوردن غذا، دست‌هاي خود را بشوييد.
به طور كلي پس از استفاده از سرويس‌هاي بهداشتي، برداشتن گوشت‌خام، دست زدن به حيوانات و دست زدن به زباله يا چمن حتما دست‌هاي خود را بشوييد.
رستوران بين‌راهي آخرين گزينه
بايد به كساني كه از غذاي رستوران‌هاي بين‌راهي استفاده مي‌كنند يادآوري كنيم كه ميان رستوران‌هاي بين‌راهي، رستوران‌هاي غيراستاندارد زيادي وجود دارند كه متاسفانه سطح نظارت و بهداشت در اين واحدها ابتدايي است.
اگر مجبور شديد بين‌راه غذا بخوريد، درصورت امكان به رستوران‌هاي معتبر و مورد اطمينان برويد. براي ارزيابي سطح (رعايت) بهداشت در اين‌گونه واحدها بايد به وضعيت دستشويي‌ها، لباس كارگران، نظافت ميزها، وجود مگس‌ها و ساير حشرات، وسايل صرف غذا مانند چنگال، قاشق، ليوان، پارچ آب و غيره توجه كرد.
همچنين در اين مراكز براي تشخيص سالم بودن غذا بايد از حواس خود استفاده كنيد، مانند استفاده از حس بينايي براي تشخيص رنگ و كيفيت غذا، حس بويايي براي بوي غذا و حس چشايي براي طعم غذا.
خورش سفارش ندهيد
تا حد امكان از خوردن انواع خورش‌ها، كباب كوبيده، سالاد الويه و همبرگر خودداري كنيد، چون از انواع غذاهايي كه مي‌توان آن را چندين بار گرم كرد و ماندگي آن بسختي قابل تشخيص است، خورش‌ها هستند.
از مصرف كباب كوبيده و همبرگر به‌دليل ‌اطلاع نداشتن از كيفيت گوشت به كار برده شده و سالادالويه به‌دليل خام بودن مواد اوليه موجود درسس مايونز مانند تخم‌مرغ و...، همچنين نظارت نداشتن بر چگونگي تهيه الويه (چون ممكن است به‌صورت دستي تهيه ‌شود) در رستوران‌هاي غيرمعتبر بين راهي جدا خودداري كنيد.
يك دستور طلايي
دستور طلايي پيشگيري از مسموميت غذايي، پختن غذا و خوردن آن در همان روز است.
غذا را به اندازه مصرف يك وعده‌تان بپزيد، زيرا نگهداري صحيح غذاي پخته باقيمانده از هر وعده در طول سفر كار آساني نيست.
به‌هرحال اگر مجبور به چنين كاري شديد غذا را در ظروف دربسته و جاي خنك نگهداري كنيد.
طي سفر براي حمل مواد غذايي فاسد شدني از يخدان مناسب استفاده كنيد. هرگز غذاهاي پخته شده را بيش از 2 ساعت (اگر هواي اتاق گرم است، بيش از يك ساعت) در دماي محيط رها نكنيد.
براي دوباره گرم كردن غذاها، باقيمانده آنهارا تا 74 درجه سانتي‌گراد گرما دهيد و همچنين غذاهايي كه بيش از 3 روز حتي اگر در يخچال باقي‌مانده‌اند، مصرف نكنيد.
خريد خوراكي براي سوغاتي
هرگز سعي نكنيد در بازگشت از سفر مقدار زيادي خوراكي بومي و محلي را براي سوغات يا نگهداري در خانه به همراه بياوريد. به‌نظر مي‌رسد بزرگ‌ترين ضرر اين كار صرف پول و انرژي باشد، چرا كه خوراكي‌هاي خاص هر منطقه در همان محل به‌نظر خوشمزه‌تر و گواراترند. هر چه خوراكي‌ها از سرزمين‌شان دور مي‌شوند انگار مزه و حس و حال‌شان را از دست مي‌دهند.
شايد هم قرار گرفتن در مناطق آب و هوايي مختلف سبب مي‌شود اشتهاي ما براي خوردن خوراكي مخصوص آن منطقه تحريك شود و ميل زيادي به خوردن خوراكي‌هاي بومي داشته باشيم؛ اما پس از ترك محل وقتي به خوراكي‌اي كه از سفر آورده‌ايد نگاه مي‌كنيد، شوق چنداني به خوردنش نخواهيد داشت.
چند بار پيش آمده كه در سفر به استان‌هاي شمالي كشور كلوچه و مرباي زيادي خريده و با خود به شهرتان آورده باشيد، اما در روزمرگي زندگي پس از سفر هرگز ميلي به خوردن كلوچه نداشته‌‌ايد و مرباي‌تان هفته‌ها در يخچال مانده‌است.
البته اين يك حكم قطعي نيست و نيازي نداريد براي نقض اين نظريه به حافظه‌تان فشار بياوريد و ثابت كنيد كه هميشه هم اوضاع اين‌گونه نيست. پذيرفتني است كه در برخي موارد خوراكي‌هايي كه با خود از سفر آورده‌ايد با استقبال دوستان و آشنايان روبه‌رو شده ‌باشد كه اين البته مي‌تواند از خوش‌شانسي شما باشد.
بهداشت غذايي در سفر
يكي از لذت‌هاي سفر، خوردن غذاست و چون در طول سفر به امكانات خوب بهداشتي دسترسي نداريم، پس لازم است چند نكته بهداشتي را رعايت كنيم تا شيريني سفر با يك مسمويت غذايي خاطره تلخي را در ذهنمان رقم نزند.
• در طول سفر از لبنيات و مواد پروتئيني تازه و حتي الامكان استاندارد استفاده كنيد و از خريد مواد غذايي كه از كيفيت آنها اطلاعي نداريد، خودداري كنيد.
• از خريد هله هوله ميان وعده‌هاي غذايي مانند لواشك، باقلا، لبو، پيراشكي و سمبوسه خودداري كنيد.
• آب آشاميدني را از منابع مطمئن بخريد و تا حد امكان از بطري‌هاي آماده آب استفاده كنيد.
• براي خريد مواد غذايي بسته‌بندي شده به تاريخ انقضاي آن توجه كنيد.
• اگر از غذاهاي كنسرو شده استفاده مي‌كنيد حتما 20 دقيقه قبل از مصرف آنها را بجوشانيد.
• غذاهاي سفر را تا حد امكان، خودتان تهيه كنيد.
• از مصرف سالاد و سبزيجات در رستوران‌ها بپرهيزيد.
• ظروف و وسايل پخت و پز را درون نايلون‌هاي تميز و دربسته نگهداري كنيد تا در طول سفر آلوده نشوند.
• هنگام توقف براي صرف غذا، آن را به طور كامل حرارت دهيد، زيرا در زمان نگهداري غذا در سفر (فاصله بين خوردن و صرف غذا) ميكروب‌ها در مواد غذايي رشد مي‌كنند.
اگر‌ مي‌خواهيد سفري‌ مطمئن داشته باشيد، ‌نكات ‌ايمني اين ‌گزارش را بخوانيد، رعايت كنيد و در امان باشيد
سفر هميشه دلپذير است، اما آن هنگام لحظه‌هايش به يادماندني‌تر خواهد بود كه رخداد ناخوشايندي خاطر شما و همسفران عزيزتان را آزرده نكند. البته براي پيشگيري و جلوگيري، كلي راهكار و توصيه‌‌هايي وجود دارد كه هركس بنا بر تجربه‌هاي خود از آن بهره مي‌گيرد. به عبارتي ديگر، حفظ برخي از موارد امنيتي پيش از سفر، هنگام سفر و در وقت بازگشت، شما را از بروز هرگونه حوادثي ايمن مي‌كند. برخي از اين موارد را به صورت كوتاه مرور خواهيم كرد.
پيش از سفر
لابد چمدانتان را بسته‌ايد و با برنامه‌ريزي و تداركي كه از پيش ديده‌ايد، به همين زودي حركت خواهيد كرد. لطفا كمي تامل كنيد؛ براي امنيت خانه چه كاري انجام داده‌ايد؟ آيا تنها به بستن شيرفلكه‌ها و قفل كردن در خانه بسنده كرده‌ايد؟ شايد هم يك لامپ را روشن گذاشته‌ايد، تا به زعم شما، آقايان محترم دزد، از بودن فرضي شما در خانه مطمئن شوند. اين مورد آخري اصلا راهكار خوبي نيست. پيشنهاد مي‌شود پس از آن كه از بسته بودن شيرهاي اصلي گاز و آب مطمئن شديد، درها و پنجره‌ها را به حفاظ و قفل‌هاي مناسب و همه اين ورودي‌ها را به محافظ توپي زني هم مجهز كنيد.
دقت كنيد اين تنها دزد و آتش‌سوزي نيست كه در كمين يك لحظه غفلت شماست؛ امكان بارندگي شديد، رعد وبرق و... هم وجود دارد. پس بهتر است تمام منفذهاي خانه را مسدود كنيد. ورودي كانال كولر هرچند كوچك باشد، آن را با حفاظ فلزي ببنديد.
فكرش را بكنيد با ورود يك دزد به منزل ـ كه از نقشه خود كلي هم اطمينان دارد ـ به يكباره صداي آژير بر سرش آوار ‌شود! چقدر ديدني است اين تصوير! البته دقت كنيد محل نصب آژير به‌گونه‌اي انتخاب شود كه سارقان بسادگي آن را تشخيص ندهند.
اما انگار شما با اين همه تدابير باز كمي براي نگهداري اشياي گران‌قيمت خود نگرانيد! اين كه نگراني ندارد! دارد؟ نخستين پيشنهاد براي محافظت از اشياي گران‌قيمت، نگهداري آنها در صندوق امانات بانك‌هاست. علاوه بر اينها هيچ‌گاه محل نگهداري جواهرات و اشياي ارزشمند را به مهمانان يا فاميلي كه اطمينان كافي به آنها نداريد، نشان ندهيد. البته مي‌توانيد از ابتكار خود نيز استفاده كنيد و آنها را در جايي نگه داريد كه عقل جن هم به آنها نرسد!
عجله نكنيد، بالاخره راهي خواهيد شد! هنوز چند كار ديگر مانده كه بايد انجام دهيد. براي همه لازم است كه پيش از سفر با كمك‌هاي اوليه آشنا شوند. شايد ديگران و ساير مسافران به كمك شما نياز پيدا كردند. از ديگر موارد ضروري، سرويس خودرويتان است، اگر عزم سفر با آن را داريد. سرويس كار مجرب و استفاده از لوازم يدكي با كيفيت فراموش نشود. زاپاس هم همين‌طور.
هنگام سفر
بالاخره بخش هيجان انگيز داستان فرا رسيد. جاده است و راهي طولاني، آسمان است و بيكرانگي‌اش. اگر در هواپيما هستيد خدمه پرواز مراقب شما هستند. اما چنانچه از زيبايي‌هاي مسير و جاده لذت مي‌بريد، اين بخش مهمي از سفر پرماجراي شما خواهد بود. باز هم بايد مراقب بود و مراقب. هر جاي زيبايي كه نبايد اتراق كرد. اكيدا از زدن چادر در كنار جاده و محل‌هايي كه احتمال ريزش كوه وجود دارد، خودداري كنيد. از نگه داشتن سيلندرهاي گاز پيك نيكي در خودرو، قطار و اتوبوس نيز حذر كنيد. اين موارد همه به خاطر سلامت و آسايش خود شما پيشنهاد مي‌شود.
اگر جاي خوب و مناسبي براي چادر زدن پيدا كرديد، نبايد درون آن آتش روشن كنيد و اصلا از هيچ وسيله حرارتي گازسوز استفاده نكنيد. اين يك دستور نيست، يك خواهش است. شما مي‌توانيد براي گرم كردن خود در چادر، از كيسه خواب و پتوي مناسب استفاده كنيد
اگر جاي خوب و مناسبي براي چادر زدن پيدا كرديد، نبايد درون آن آتش روشن كنيد و اصلا از هيچ وسيله حرارتي گازسوز استفاده نكنيد. اين يك دستور نيست، يك خواهش است. شما مي‌توانيد براي گرم كردن خود در چادر، از كيسه خواب و پتوي مناسب استفاده كنيد. البته چنانچه آتشي در بيرون از چادر برافروختيد حتما دور آن را سنگ چين كنيد تا خاكسترش دامن طبيعت را نگيرد. پيش از ترك مكان‌، آتش با آب فراوان خاموش كنيد و بعد از اين‌كه از خاموش شدن آن اطمينان حاصل كرديد، به راه خود ادامه دهيد.
با وجود اين روي هواي بهار نمي‌شود حساب زيادي باز كرد؛ ناگهان باران مي‌گيرد. اگر باران با رعد و برق همراه است خودرو را به كنار جاده هدايت كنيد و در خودرو بمانيد. اصلا هم به قسمت‌هاي فلزي آن دست نزنيد. اين بابا برقي از آن بابا برقي‌ها نيست! خطرناك است.... اگر درفضاي باز قرار داريد به جاي امن برويد؛ البته غير از زير درختان.
هر چيز زيبا و وسوسه‌انگيزي بويژه در سفر را بايد با دانش و تجهيزات لازم تجربه كرد. چنانچه كوهي شما را وسوسه به رفتن مي‌كند بدون تجهيزات دعوت او را لبيك نگوييد و اگر آب شما را فرا مي‌خواند بدون اطمينان از حضور نجات غريق، خود را به دستش نسپاريد. به حيوان‌هاي وحشي نزديك نشويد، يا شما آنها را خواهيد ترساند يا حضرتش رنگ از رخسار شما خواهد برد.
مراقبت از وسايل خود
گم شدن وسيله يا مدركي از شما هم مي‌تواند بنا بر اهميتش لذت سفر را در كامتان اندكي ترش و شور كند! براي اين مساله هم بايد تدابيري به كار گيريد تا از پيامدش در امان بمانيد. چنانچه مدارك مهمي مانند شناسنامه، گذرنامه، كارت‌هاي اعتباري و بانكي و... به همراه داريد، از قبل رونوشت و كپي آن را بگيريد و در جاي ديگري نگهداري كنيد. البته پيشنهاد مي‌شود تنها مدارك ضروري به همراه داشته باشيد. بهتر است براي حمل مدارك مهم، آنها را در كيف كوچكي كه زير بلوز يا تي‌شرت جاي مي‌گيرد، نگه داريد. اين كيف بايد مخفي نگاه داشته شود و به آقايان دزد نشاني‌اش را ندهيم.
اگر وسايل و مداركتان خيلي خيلي مهم است، توصيه مي‌شود هتل‌هايي را براي ماندن و اقامت برگزينيد كه داراي صندوق امنيتي باشند. براي اطمينان بيشتر يك كارت بانكي ديگر را كه اصلا روي آن حساب باز نكرده‌ايد و در جاي ديگري هم نگه داشته‌ايد با خود ببريد. اين كارت در برخي موارد مي‌تواند كمك بسيار بزرگي به شما بكند.
پرده آخر، بازگشت به خانه اول
حالا كه سفر به خير و خوشي سپري شد و در خانه به روي شما گشوده شد، اجازه دهيد اول بزرگ‌تر پاي به اندروني گذارد و خوب خوب همه چيز را بررسي كند. در ورود اوليه لازم است با اطمينان از بسته بودن همه شيرهاي لوازم گازسوز، به باز كردن شير اصلي آن اقدام كرد.
هر چيز زيبا و وسوسه‌انگيزي بويژه در سفر را بايد با دانش و تجهيزات لازم تجربه كرد. چنانچه كوهي شما را وسوسه به رفتن مي‌كند بدون تجهيزات دعوت او را لبيك نگوييد و اگر آب شما را فرا مي‌خواند بدون اطمينان از حضور نجات غريق، خود را به دستش نسپاريد‌
اينك كه تازه از سفر بازگشته‌ايد و گرد سفر به همراه داريد، همين گرد مي‌تواند ناقل بسياري از بيماري‌ها باشد؛ بنابراين به سرو وضع صفايي بدهيد و لباس‌هايتان را عوض كنيد و دوش بگيريد. همچنين به دليل نبودن شما در خانه بسياري از وسايل غبارآلود شده‌اند كه مي‌تواند كودك دلبندتان را بيازارد. به اين نكته مهم و كوچك نيز دقت كنيد. حالا با فراغ بال به ديدن عكس‌ و فيلم سفرتان بنشينيد.
كمك كردن به ديگران
اميدواريم هيچ مشكلي در جاده پيش نيايد، بويژه تصادف؛ اما اگر شما با سانحه‌اي روبه‌رو شديد، اين دانش و توانايي شماست كه زندگي را براي ديگران به ارمغان خواهد آورد. اگر شما در صحنه‌اي شاهد محبوس شدن برخي مصدومان در يك خودرو بوديد، تلاش نكنيد آنها را با فشار و كشش خارج كنيد، چون ممكن است آسيب ديدگي مصدوم افزايش يابد. درخصوص حادثه‌ديدگان، تنفس آنها را كنترل كنيد و اگر چيزي مانع نفس كشيدن‌شان است، آن را برطرف كنيد. اگر هم لازم بود به او تنفس مصنوعي بدهيد.
در بيشتر موارد، افراد مصدوم خونريزي دارند. در اين هنگام بايد با گذاشتن پارچه تميز روي محل خونريزي و فشار برآن از ادامه خونريزي جلوگيري كنيد. در صورت قطع نشدن خونريزي، عضو را بالا آوريد تا خونريزي كمتر شود.
يكي از موارد بسيار مهم، نوع حركت دادن مصدومان است كه گاهي براساس ناآگاهي از موضوع، عواقب ناگوارتري همچون قطع نخاع به دنبال دارد. اگر در اين خصوص آموزش نديده‌ايد، بهتر است تا رسيدن نيروهاي امداد آنها را حركت ندهيد، جز در موارد ضروري مثل خطر آتش‌سوزي.
هستند در مواردي كه تعداد مصدومان زياد است و اولويت با كساني خواهد بود كه دچار مشكل تنفسي هستند. پس از آن، افرادي كه خونريزي شديد دارند و در نهايت آنها كه دچار شكستگي شده‌اند. براي شكستگي‌ها بايد عضو را ثابت نگه داريد و سپس با استفاده از آتل، تخته يا اجسام مشابه، آن را بانداژ كنيد.
توصيه‌هاي ايمني را جدي بگيريم
هر لحظه امكان بارش باران و حتي برف در بهار وجود دارد. شما كه كلي استاد هستيد در رانندگي! ما دوباره به خودمان برخي از موارد را يادآوري مي‌كنيم تا ملكه ذهنمان باشد و حافظ جانمان.
آهسته برانيم با توجه به تابلوهاي راهنمايي و رانندگي. فاصله را با خودروي جلو رعايت كنيم. هميشه شيشه‌ها، آينه‌ها و چراغ خطر را از باران و گل ولاي پاك كنيم. اگر برف مي‌آيد در اين بهار، با چراغ جلوي روشن و نور پايين حركت كنيم. شب‌ها اصلا براي رانندگي خوب نيست بوي‍ژه اگر دل آسمان هواي گريه داشته باشد. فكر كنيم اندكي از زمستان باقي است پس لباس گرم، زنجير چرخ، وسايل اضطراري مثل جعبه كمك‌هاي اوليه، نقشه مسير و يك عدد تابلوي خطر در صندوق عقب بگذاريم. بهتر است سردمان شود تا آن كه به دليل حرارت زياد ماشين خواب رويم.اينها را هم به موارد بالا اضافه كنيم: از نقاط كور و حادثه خيز مسير مطلع شويم. پيش از سفر، اتومبيل را براي معاينه فني ببريم. يك نكته مهم ديگر اين كه به رانندگي ديگران هم نيم نگاهي داشته باشيم تا در صورت بروز مشكل براي برخي، بموقع واكنش نشان دهيم. درست رانندگي كردن، لذت بردن از سفر است.
با وجود اين به اذعان كارشناسان، امن‌ترين وسيله براي سفر قطار است. اگر شما در زمان مورد نظر بليت‌گيرتان آمد، آن را از دست ندهيد